AGRICULTURAL USE OF STILLAGE

Mutton, Miguel Angelo; Rossetto, Raffaella; Mutton, Márcia Justino Rossini;

Resumo:

Stillage is a liquid residue from the distillation of wine, resulting from alcoholic fermentation of cane juice, molasses, or a mix of both, to obtain alcohol. It has a high biochemical oxygen demand (BOD), and includes several soil borne chemical elements absorbed by sugarcane. Among them, stillage is rich in potassium and sulfur, containing sizeable amounts of phosphorus, nitrogen, calcium, magnesium, and micronutrients. Each liter of alcohol generates about 10 to 15 liters of stillage. Due to its high polluting power, its disposal was a problem for industries. Concern about its environmental impact is ancient. There are reports of high fish mortality when stillage was directly dumped in rivers, in the 1950s. Due to its organic nature, and the absence of contaminants, metals, or other undesirable compounds, it lead to the idea of using it on soil, however its pH being extremely acid, some care had to be taken. The first studies on applying stillage on soil were carried out by Professor Jaime Rocha de Almeida’s team in the 1950s, at Esalq/USP, in Piracicaba, São Paulo. However, the concern regarding environmental impacts and continuous high fish mortality resulting from stillage disposal in rivers led to Decree-Law n. 303, of February 28th, 1967, which definitively ban on the discharge of such residue to rivers, lakes and water courses.

Part 3 — A New model for sugarcane mechanization system :

Palavras-chave: ,

DOI: 10.5151/BlucherOA-Sugarcane-SUGARCANEBIOETHANOL_40

Referências bibliográficas
  • ABREU JÚNIOR, C. H.; BOARETTO, A. E.; MURAOKA, T.; KIEHL, J. C. Uso agrícola de resíduos orgânicos potencialmente poluentes: propriedades químicas do solo e produção vegetal. Tópicos Especiais em Ciências do Solo, Viçosa, v. 4, p. 391-470, 2005.
    ALBERS, M. Tratamento da Vinhaça: Concentração e outros. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10 out. 2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Disponível em: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
    ALMEIDA, J. R.; RANZANI, G.; VALSECHI, O. La vinasse dans 1’ Agriculture. In: VIII Congresso Internacional das Indústrias agrícolas, Proceedings. Bruxelas, p. 13-21, 1950.
    ALTIERI, M. A. Agroecologia: as bases científicas para a agricultura alternativa. Rio de Janeiro: Projeto e Tecnologias/Fase, 1989. 240 p.
    BARBOSA, V. Ciclos biogeoquímicos como subsídio para a sustentabilidade do sistema agroindustrial da cana-de-açúcar. 2007. 117 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2007.
    BARBOSA, V. Novas tecnologias no uso da vinhaça e aspectos legais. In: MARQUES, M. O. et al. (Ed.) Tópicos em tecnologia sucroalcooleira. Jaboticabal, Unesp, p. 141-150, 2006.
    BARBOSA, V.; DURIGAN, A. M. P. R.; GLÓRIA, N. A. da; MUTTON, M. A. Uso da vinhaça concentrada na adubação de soqueira de cana-de-açúcar. Stab: Açúcar, álcool e subprodutos, Piracicaba, v. 24, n. 6, p. 26-29, 2006. CAMARGO, O. A. de.; VALADARES, J. M. A. S. da; BERTON, R. S.; SOBRINHO T. J. Aplicação de vinhaça no solo e efeito no teor de nitrogênio, fósforo e enxofre inorgânicos e no de alguns metais pesados. Boletim Técnico IAC. Instituto de Agronomia de Campinas, Campinas, SP, (8), 15 p, 1987.
    CAMARGO, O. A. de; VALADARES, J. M. A. S. da; GERALDI, R. N. Características químicas e físicas de solo que recebeu vinhaça por longo tempo. Boletim Técnico IAC. Instituto de Agronomia de Campinas, Campinas, SP, (76), 1983, 30 p.
    CAMARGO, O. A. de; BERTON, R. S.; GERALDI, R. N.; VALADARES, J. M. A. S. Alterações de características químicas de um latossolo roxo distrófico incubado com resíduos da indústria álcool-açucareira. Bragantia, v. 43, n. 1, p. 125-139, 1984.
    CAMHI, J. D. Tratamento do vinhoto, subproduto da destilação de álcool. Brasil Açucareiro, v. 94, n. 1, p. 18-23, 1979.
    CARVALHO, A. J. L. de. Métodos de utilização e aplicação de vinhaça. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10 out. 2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Disponível em: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
    CARVALHO, P. C. T.; CARVALHO, F. J. P. C. Legislação sobre biosólidos. In: Biosólidos na Agricultura. São Paulo: Sabesp, 2001.
    CETESB – Companhia de Tecnologia de Saneamento Ambiental – Secretaria do Meio Ambiente. Vinhaça – critérios e procedimentos para aplicação em solos agrícolas. Norma Técnica P 4231/2005, Homologação n. 035/2005/E, de 09 mar. 2005. São Paulo-SP.
    CRUZ, R. L.; RIGHETTO, A. M.; NOGUEIRA, M. A. Experimental investigation of soil and groundwater impacts caused by vinasse disposal. In: International Seminar of Pollution, Protection and Control of Ground Water, Porto Alegre, RS, Brazil, 1990. p. 66-74.
    CUNHA, R. C. de A.; COSTA, A. C. S. da; MASET FILHO, B.; CASARINI, D. C. P. Effect of irrigation with vinasse and the dynamic of its constituents in the soil. In: Physical and chemical aspects. Wat. Sci. Tech, v. 10,n. 8, 1987, p. 155-165.
    ELIA NETO, A.; NAKAHODO, T. Caracterização físico-química da vinhaça – projeto n. 9500278. Relatório Técnico da Seção de Tecnologia de Tratamento de Águas do Centro de Tecnologia Copersucar, Piracicaba, 1995. 26 p.
    FERREIRA, W. A. Efeito da vinhaça em solos de diferentes texturas. Piracicaba, 1980. 67 f. Dissertação (Mestrado) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo, 1980.
    FERREIRA, E. S. da; MONTEIRO, A. O. de. Efeitos da aplicação da vinhaça nas propriedades químicas, físicas e biológicas do solo. Boletim Técnico Copersucar, São Paulo, v. 36, p. 3-7, 1987.
    FREIRE, W. J.; CORTEZ, L. A. B. Vinhaça de cana-de-açúcar. Ed. Agropecuária, Guaíba. 2000. 203 p.
    GLOEDEN, E.; CUNHA, R. C. A.; FRACCAROLI, M. J. B.; CLEARY, R. W. The behavior of vinasse constituents in the unsaturated and saturated zones in the Botucatu aquifer recharge area. In: International Seminar of Pollution, Protection and Control of Ground Water, Proceedings, Porto Alegre, RS, Brazil, p. 225-235, 1990.
    GLORIA, N. A. Utilização agrícola da vinhaça. Brasil Açucareiro, Rio de Janeiro. v. 86, n. 5, p. 11-17, 1975.
    GLÓRIA, N. A.; MAGRO, J. A. Utilização agrícola de resíduos da usina de açúcar e destilaria na Usina da Pedra. In: Seminário Copersucar da agroindústria açucareira, 4., Águas de Lindoia, 1976. Anais... São Paulo, Copersucar, p. 163-180. 1977.
    GLORIA, N. A.; ORLANDO FILHO, J. Aplicação da vinhaça como fertilizante. Boletim técnico. Planalsucar, Piracicaba, 38 p., 1983.
    GOMES, M. A. F.; SOUZA, M. D. de; BOEIRA, R. C.; TOLEDO, L. G de. Nutrientes vegetais no meio ambiente: ciclos bioquímicos, fertilizantes e corretivos. Jaquariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2000. 50 p.
    HERNANDEZ, F. B. T. Irrigação aumenta produtividade e qualidade da cana. Disponível em: Andlt;http://www.agr.feis.unesp.br/rcn_abril2006Andgt;. Acesso em: 27 jan. 2007.
    JORNAL CANA 2004. Disponível em: Andlt;www.jornalcana.com.brAndgt;. Acesso em: 12 jan. 2007.
    LEAL, J. R.; AMARAL SOBRINHO, N. M. B.; VELLOSO, A. C. X.; ROSSIELLO, R. O. P. Potencial redox e pH: variações em um solo tratado com vinhaça. R. bras. Ci. Solo. Campinas, 7: 257-61, 1983.
    LEME, E. J. A.; SILVA, V. C.; HENRIQUE, J. L. P; MICKLOS, J. E. O uso do autopropelido na aplicação de vinhaça por aspersão: viabilidade técnico-econômica. Piracicaba, IAA Planalsucar, 1987. 65 p. Boletim.
    LUZ, P. H. de C. Métodos de utilização e aplicação de vinhaça. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10/10/2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Disponível em: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
    MAGRO, J. A. Vinhaça e seus efeitos no solo e na planta. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10/10/2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Disponível em: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
    MATIAZZO, M. E.; GLÓRIA, N. A. da. Efeito da vinhaça na acidez do solo. Stab – Açúcar, Álcool e Subprodutos, Piracicaba, SP, v. 4, n. 2, p. 35-40,1985.
    NUNES Jr., D.; PINTO, R. S. A. 2005. Indicadores de desenvolvimento da agroindústria canavieira, Safra 2005/2006. IDEA. Ribeirão Preto, 117 p.
    ORLANDO FILHO, J.; BITTENCOURT, V. C. de.; ALVES, M. C. Aplicação de vinhaça em solo arenoso do Brasil e poluição do lençol freático com nitrogênio. In: Congresso Nacional da Sociedade de Técnicos Açucareiros e Alcooleiros do Brasil. Anais... Stab, v. 13, n. 6, Rio de Janeiro, 1995. p. 14-17.
    PENATTI, C. P. Doses de vinhaça versus doses de nitrogênio em cana-soca durante quatro safras. Relatório Interno Copersucar, Usina São Luiz S.A., solo argiloso (LR-2). 1999a.
    PENATTI, C. P. Doses de vinhaça versus doses de nitrogênio em cana-soca durante quatro safras. Relatório Interno Copersucar (RT928), Usina São José da Estiva, solo arenoso (LVA-9). 1999b.
    PENATTI, C. P. Vinhaça e seus efeitos no solo e na planta. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10/10/2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Available at: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
    PENATTI, C. P.; CAMBRIA, S.; BONI, P. S.; ARRUDA, F. C. de O.; MANOEL, L. A. Efeitos da aplicação de vinhaça e nitrogênio na soqueira da cana-de-açúcar. Boletim Técnico Copersucar, São Paulo, v. 44, 1988. p. 32-38.  PENATTI, C. P.; DONZELLI, J. L. Uso da vinhaça na lavoura de cana-de-açúcar. Documentos Copersucar, 2000. 22 p.
    PENATTI, C. P.; FORTI, J. A. Doses de vinhaça versus doses de nitrogênio em cana-soca. In: VII Seminário de Tecnologia Agronômica. Piracicaba, 1997. Anais..., Copersucar, nov, 1997. p. 328-39.
    PERES, C. S. Tratamento da Vinhaça: Biodigestão Anaeróbia. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10/10/2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Available at: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
    RODELLA, A. A.; ZAMBELLO JUNIOR, E.; ORLANDO FILHO, J. Variação da capacidade de troca catiônica do solo em função do pH e de níveis de carbono orgânico. Stab – Açúcar Álcool e Subprodutos, Piracicaba, v. 1, n. 5, p. 25-28, 1983.
    ROLIM, M. M. Avaliação físico-mecânica do material solo-vinhaça concentrada e sua utilização para fins de fabricação de tijolos. 1996. Dissertação (Mestrado) – Unicamp – Faculdade de Economia Agrícola, Campinas, 1996.
    ROSSETTO, A. J. Utilização agronômica dos subprodutos e resíduos da indústria açucareira e alcooleira. In: Cana-de-açúcar – Cultivo e Utilização, v. 2, p. 435-504, 1987.
    ROSSETTO, R. A cana-de-açúcar e a questão ambiental In: DINARDO-MIRANDA, L. L.; VASCONCELOS, A. C. M; LANDELL, M. G. A. (Ed.) Cana-de-açúcar. 1. ed., Campinas: IAC, 2008, v. 1, p. 869-882.
    ROSSETTO, R.; DIAS, F. L. F.; VITTI, A.; TAVARES, S. Potássio. In: DINARDO-MIRANDA, L. L.; VASCONCELOS, A. C. M; LANDELL, M. G. A. (Ed.) Cana-de-açúcar. 1. ed. Campinas: IAC, 2008, v. 1, p. 289-311.
    SILVA, G. M. de A.; POZZI de CASTRO, L. J.; MAGRO, J. A. Comportamento agroindustrial da cana-de-açúcar em solo irrigado e não irrigado com vinhaça. IV Seminário Copersucar da indústria Açucareira. Anais... Águas de Lindoia, 1976. p. 107-122.
    SIQUEIRA, J. O.; FRANCO, A. A. Biotecnologia do solo: fundamentos e perspectivas. Brasília: MEC, Lavras: ESAL, 1988. 236 p.
    SOUSA, S. A. V. de. Métodos de utilização e aplicação de vinhaça. In: Workshop Tecnológico sobre Vinhaça. Projeto de Políticas Públicas Fapesp. Realizado em 10/10/2007, na FCAV/Unesp – Campus de Jaboticabal. Jaboticabal. Disponível em: Andlt;http://www.apta.sp.gov.br/cana/workshops.phpAndgt;.
Como citar:

MUTTON, Miguel Angelo; ROSSETTO, Raffaella; MUTTON, Márcia Justino Rossini; "AGRICULTURAL USE OF STILLAGE", p. 423 -440. In: Sugarcane bioethanol — R&D for Productivity and Sustainability. São Paulo: Blucher, .
ISBN: 978-85-212-0822-8, DOI 10.5151/BlucherOA-Sugarcane-SUGARCANEBIOETHANOL_40